dir. Shinji Aoyama

I’m not saying that you must live, but I am asking you not to die.

Named after a song by the independent american sonic experimentalist, Jim O’Rourke, that came out the year before, Eureka (2000) is a monumental movie that tells a story about the survivors of a bloody city bus hijacking.


“…pada suatu titik, aku harus stop (mengejar), merasa cukup, dan ngejalanin apa yang udah aku capai atau punyai.”

Pada episode ketujuh #DaftarPutar, kami berbincang dengan Alfarisi, seorang owner dari beberapa brand lines dan penggiat kultur urban di Surabaya. Ia membicarakan tentang playlist yang ia ciptakan setelah bertemu berbagai macam orang hebat yang tidak ia sangka. Di obrolan ini, Faris juga bercerita tentang bagaimana lirik-lirik lagu favoritnya mengiringi personal struggle dalam mengejar mimpi-mimpinya.

Kita bikin intro dulu

Nama saya Faris, atau Alfarisi. Instagram saya [at] veelsveels (Veels-nya dua kali biar kayak nama band Soviet Soviet). Saya aktif di beberapa line…


“…karena tidak ada hal lagi yg dapat dilakukan kecuali mengingat-ingat atau menggali memori melalui playlist itu.”

Pada episode keenam #DaftarPutar, kami berbincang-bincang dengan Ayiz, seorang musisi dari Surabaya tentang playlist yang ia ciptakan dalam rangka mengabadikan memori indahnya dengan seseorang, sekaligus menceritakan pentingnya mengapresiasi sebuah momen.

Halo, boleh perkenalan diri dulu dong.

Halo, nama saya Faizal R, biasa dipanggil teman-teman Ayiz, Semprit or dead (based on my IG username: @deadasdream). Sekarang sedang aktif di beberapa proyek band, War Fighters, Enola, Meir dan solo project bernama Terres Noires, and i’m living in surabaya haha.

Halo Ayiz, menurut kamu apasih arti sebuah playlist?

menurutku, playlist sendiri memiliki personal touch untuk aku…


Berdiam sejenak memandang tanda, dan berpikir.

Di episode perdana #DaftarPutar, kami berbincang dengan Greg, seorang mahasiswa desain grafis. Melalui playlist miliknya yang terinspirasi oleh The Beatles, berjudul “Golden Slumber”, Greg bercerita tentang makna peristirahatan dalam sebuah perjalanan.

Halo, boleh perkenalan diri dulu dong.

Aku Raka Fitra, biasa dipanggil Greg sama temen-temen. Asli Tasikmalaya, cuma dari dulu udah pindah-pindah dari mulai Bandung, Jakarta, Surabaya. Untuk saat ini yang paling lama ya Surabaya sama Jakarta, sama-sama 8 dan 9 tahun.

Menurut kamu apasih arti sebuah playlist?

Kalo aku sih biasanya bikin playlist untuk nyesuaiin sama momen-momen tertentu ___ dan kadang ketika kita mendengarkan suatu playlist di satu waktu, saat kita…


The soundtrack to a confusing year, 2020.

Artwork by Rafif Taufani

2020, what a bizarre year this was.


Mengevaluasi 5 lagu teratas dari hasil rapor tahunan Spotify saya di 2020.

Pekan lalu — sebagaimana terjadi setiap akhir tahun— jagad maya diramaikan oleh obrolan tentang fitur Spotify Wrapped 2020 di mana Spotify menyajikan rapor tahunan kepada usernya untuk menyelami momen/riwayat mendengarkan musik mereka sepanjang tahun 2020.


dir. Park Chan-Wook

Your gravest mistake wasn’t failing to find the answer. You can’t find the right answer if you ask the wrong questions.

Oldboy is a story about an ordinary father and a heavy drinker named Oh Dae-Su who is drunk and chained in a police station. After a friend of his comes and gets him out, they make a telephone call to Oh’s family, saying a “Happy Birthday” to Oh’s daughter since it’s her birthday. While his friend is on the phone…


dir. Baz Luhrmann

If love be rough with you, be rough with love. Prick love for pricking and you beat love down.

Set in the 90’s hip modern urban area of Verona Beach, Baz Luhrmann adapted the classic Shakespeare’s play Romeo & Juliet into “Romeo + Juliet”. “Romeo + Juliet” is a romantic-tragedy movie blended with some action and comedy released in 1996. Luhrmann recruited fresh stars Leonardo DiCaprio & Claire Danes to play the star-crossed lovers role and some prominent actors such as…


dir. Michel Gondry

Meet me in Montauk.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is a romantic sci-fi movie released in 2004. It’s about the story of an introverted guy named Joel Barish (played by Jim Carrey) who is broken after knowing his impulsive girlfriend Clementine Kruczynski (Kate Winslet) has erased her memory of him and decides to do the same thing to her. Named after a quote by Alexander Pope, this movie is brilliantly directed by Michel Gondry and written by the amazing Charlie…


dir. Wayne Wang

This feather may look worthless, but it comes from afar and carries with it all my good intentions.

The Joy Luck Club is a movie that I would recommend to everyone, not because of how amazing it is but because it is simply a very passionate movie. It tells us about the story of four different moms and their children. These four moms are some Chinese women who used to live in despair while they were in China, and these women…

Jody Muhammad Ezananda

22, and happy when it rains.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store